Contact


Met zijn boek Contact verbindt Maarten Inghels poëzie, beeldend werk en acties. Zijn gedichten verschenen als tatoeage (‘Honger’), als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg (‘Volksbevraging’) en werden geplant met eetbare zaadjes (‘Wanneer wij zomer zaaien in elkaar’).

Ook maakte Inghels een voettocht langs de Schelde van bron tot monding, om de stroom te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden. Met ‘The Invisible Route’ publiceerde hij een kaart met daarop alle camera’s in Antwerpen en de laatste route om onzichtbaar door de stad te dwalen.

Het leeuwendeel van het boek ontstond toen Inghels van 2016 tot 2018 de officiële Stadsdichter van Antwerpen was.


  • De Bezige Bij Amsterdam, 2018
  • 336 pagina’s
  • Fotografie: Dries Segers
  • Vormgeving: Indianen Antwerpen

Uitverkocht. ︎

Contact


His book Contact connects poetry, visual arts and actions made while Inghels was the official City Poet of Antwerp from 2016 to 2018. Inghels found for example ten people to have one verse of his poem “Honger” (Hunger) tattooed on their bodies. The titel was tattooed on Inghels himself. All together, the eleven people are a walking poem, connected for life.

Readers were asked to choose one of the lines from the poem, submit a brief explanation of their choice and indicate where they would like to have the tattoo placed. More than 600 people volunteered.  

And he wrote a poem about spring in the city from which Maarten Inghels planted a verse in four different parks. People were able to harvest the poem and eat it. The poem was also published on plantable paper so it could be planted in home gardens everywhere.




“Poëzie als bindmiddel voor wie durft. ︎︎︎︎︎” (Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant)

“Prachtig uitgegeven poëtisch werk. ︎︎︎︎︎” (Cutting Edge)

“Inghels maakt contact, maar dan zonder concessies te doen aan de gelaagdheid van zijn teksten. (…) Ik las het tijdens een lange treinreis in één ruk uit en werd tegen het einde bevangen door iets wat mij als doorgewinterd poëzielezer vrijwel nooit overkomt: onversneden ontroering. Hoe krijgt die jongen dat voor elkaar? Het antwoord ligt besloten in de titel van de bundel: Inghels maakt contact, maar dan zonder concessies te doen aan de gelaagdheid van zijn teksten.” (Piet Gerbrandy voor Knack/De Reactor)

“Het idee van een gezamenlijk gedragen vorm van literatuur wordt daardoor nog sterker, nog concreter. (RektoVerso.be over Honger)

“Boeiende, eigentijdse maar ook blijvende poëzie.” (MappaLibri)

“Inghels bouwt een context rond zijn werk waardoor jonge lezers zien dat gelaagdheid in betekenis de moeite waard is om te doorgronden en te beleven en zo in contact te komen met de basis van poëzie.” (Meander Magazine)


HONGER // WE MOETEN PRATEN OVER LICHAMEN, MIJN LICHAAM / BIJ JOUW LICHAAM IS ADEM HONGER / DE HONGER VAN EEN HALVE TWEELING // HONGER RAAKT MIJ AAN, RAAKT MIJ AAN / HET GEHEIM VAN HONGER IS HERINNERING / HET TEGENOVERGESTELDE VAN VERGETEN // DOLENDE LICHAMEN HOL VAN HONGER / WANDELAAR INBREKER VREEMDELING / DANSEN IN HET LICHT VAN NOODUITGANGEN // JOUW LICHAAM SPATIE MIJN LICHAAM // 







Luxe editie

Naast de gewone handelseditie van Contact, verscheen er ook een luxe editie in een oplage van 30 genummerde en gesigneerde exemplaren (waarvan er 22 in de handel kwamen) in een aangepaste pizza-doos (40:40:3 cm.). De verzameldoos is uitverkocht.

De doos bevatte de volgende 12 items:
  • een genummerd en gehandtekend exemplaar van Contact
  • visitekaartje met gestempelde vingerafdruk
  • zaadpapier ‘Wanneer wij zomer zaaien in elkaar’
  • leporello ‘De schaduw van het denken’
  • gevouwen drukvel ‘Lorem ipsum’
  • genummerd invulformulier ’Volksbevraging’
  • katoenen zakdoek met zeefdruk van het gedicht ‘( )’ met rood geborduurde dichtregel
  • stadskaart ‘The Invisible Route’
  • krantenknipsel van advertentie ‘Internationaal Genootschap der Officiële Dubbelgangers van Inghels’
  • vork met gegraveerde inscriptie ‘O, etenslucht!’
  • polaroid van een schaakduel met de stad, met aangehecht score formulier
  • postkaart ‘Late Night Snack’

Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium