De eenzame uitvaart


Maarten Inghels was de oprichter van ‘De eenzame uitvaart’ in Antwerpen, een literair en sociaal project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven en dit op de uitvaart komen voordragen.

Het is een laatste saluut aan mensen die zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven of uitgestrooid.

︎︎︎ www.eenzameuitvaart.be
Fictie, bloemlezing poëzie
De Bezige Bij Antwerpen, 2013
240 pagina’s
Genomineerd voor De Groene Waterman-prijs 2014
Foto op deze pagina: Bianca Sistermans

Uitverkocht.
Twaalf minuten hebben de vijf dragers van de begrafenisonderneming en de dichter nodig om de anonieme dode naar zijn laatste rustplaats te brengen. Er is enkel nog het kleine ritueel: de kist op schragen, de bloemen en het gedicht.

Met het boek ‘De eenzame uitvaart’ blikt schrijver en coördinator Maarten Inghels terug op de jaren waarin hij de onfortuinlijken van de samenleving mee naar het graf droeg. Inmiddels verschenen ook Duitstalige en Engelstalige bloemlezingen van de gedichten en reportages.

Bij elke overledene schreef Inghels een reportage, aangevuld met de gedichten van Jan Aelberts, Bernard Dewulf, Andy Fierens, Maarten Inghels, Lies Van Gasse, Joke van Leeuwen en Stijn Vranken.

“Inghels verstaat de kunst om een zwaarbeladen thema als de dood met lichte woorden te omhullen. (…) Met ‘De eenzame uitvaart’ bewijst Maarten Inghels dat literatuur en betrokkenheid verzoenbaar zijn, als het met de vorm goed zit.” (Cutting Edge)Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium