De hagelschotmethode 


Wanneer Maarten Inghels zijn jaarlijkse royalty-afrekening van de uitgeverij ontvangt, besluit hij zelf de stekker uit de verkoop van zijn debuutroman te trekken. De achtenveertig resterende exemplaren van De handel in emotionele goederen (2012) doorboort hij met een jachtgeweer en hagel op een schietveld in Boom.

Deze performance getiteld ‘De hagelschotmethode’ (naar een bekend gebruik in het boekenvak) is het startschot van een reeks werken waarin Inghels zijn boeken opkoopt bij teleurgestelde lezers en antiquariaten en ze transformeert tot nieuwe objecten. 

Expo ‘Remains’ in Coppejans Gallery (16 mei - 16 juni 2024


︎ Het met hagel doorboorde boek werd vacuüm getrokken en is als kunsteditie te koop. (43x33x2 cm, 42 exemplaren + 6 h.d.c.).
︎In de expo is ook een video te zien van de performance.
︎ Daarnaast toonde Inghels een tot vogelhuisje omgebouwd boekobject en de Paper Plane Vending Machine (from unread and unsold books) met vliegtuigjes gevouwen van zijn onverkochte literaire werk.

︎ Coppejans Gallery / Falconplein 17-19 / 2000 Antwerpen / +32 486 20 27 78info@coppejansgallery.be / donderdag – vrijdag – zaterdag – zondag: 13.00 – 17.30“Wat gebeurt er als een kunstenaar zijn werk vernietigt? Is het werk slechts een verpakking van een idee en zijn overblijfsels ervan even goed om datzelfde idee te dragen? Kan de vernietiging van een werk als actie of performance het belang van dat werk vergroten?”

Aan de hand van deze onderzoeksvragen ontstond in samenwerking met kunstenaar Nicolas Baeyens de expo 'Remains' die opent bij Coppejans Gallery tijdens het Antwerp Art Weekend 2024 (16 mei 2024-16 juni 2024). In deze tentoonstelling wordt werk van vier kunstenaars samengebracht rond het thema 'de scheppende kracht van destructie.' Naast werk van Inghels en Baeyens, wordt ook werk getoond van Joost Pauwaert en Alexandra Phillips.    

Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium