De handel in emotionele goederen


Luukas Kolibri ruimt de bezittingen van de doden op. Als je sterft, dan komt hij je spullen ophalen. Zijn beroep: handelaar in emotionele goederen. Een man gesteld op orde en netheid.

Wanneer echter zijn eigen geliefde overlijdt, zinkt Luukas zelf weg in de onoverzichtelijke berg bezittingen die ze achterliet. Krampachtig probeert hij haar relicten te vergaren en steeds meer nestelt hun verleden zich in alle hoeken van zijn appartement, tot het schrijn uit zijn voegen barst.

Zijn verzameling als requiem wordt het slakkenhuis waarin hij zich terugtrekt. Deze obsessie dreigt hem fataal te worden: is de steun van zijn collega Geoffrey groot genoeg om hem erbovenop te helpen? Of moet hij op zijn eentje een definitieve bestemming vinden voor zijn verlies?

De handel in emotionele goederen is een ontroerend mooie debuutroman over de dood na het leven.

Roman
De Bezige Bij Antwerpen, 2012
208 pagina’s.

Uitverkocht. ︎

Translated into Croatian.
︎



De handel in emotionele goederen blijft een opmerkelijk vroegrijp romandebuut” (De Morgen)

“Miezerig.” (De Standaard)

“Inghels heeft met De handel in emotionele goederen een ambitieuzer boek geschreven dan op het eerste gezicht misschien zichtbaar is.” (8Weekly)

“Maarten Inghels neemt in zijn prozadebuut veel hooi op zijn vork, maar steeds met een stevige greep op de steel. Hij slaagt erin om grote thema’s als dood en rouw, maar ook maatschappelijk hete hangijzers als kunstmatige inseminatie en homoseksualiteit onder woorden te brengen zonder ooit zwaarmoedig te worden. (…) bovenal is het Inghels’ haarzuiver proza dat van De handel in emotionele goederen een onvergetelijke leeservaring maakt.” (CJP)

De handel in emotionele goederen is één van de fijnste Belgische debuutromans die wij in 2012 hebben gelezen.“
(LES METROPOLITAINS)

“Zelden een boek gelezen waarin tegelijkertijd met zoveel vaardigheid met humor en verdriet wordt omgesprongen.” (Iedereen Leest)

De handel in emotionele goederen is een fascinerend relaas van de waanzin die rouw heet en hoe die huishoudt in ons denken, doen en laten. Hartverscheurend én geestig geschreven; je moet het kunnen. En Maarten Inghels kan het.” (Ivo Victoria)

“Maarten Inghels is een dichter die klaar is voor het weidse gebaar en daar dankbaar gebruik van maakt. De handel in emotionele goederen combineert de radicaliteit van de jonge Harry Mulisch met de poëtische beeldenrijkdom van de oude Leonard Cohen. Trefzeker als een pointillist, radicaal als een action painter en erg eigengereid debuteert Inghels met een tijdloze roman die inslaat als een komeet.” (Max Temmerman)

“Maarten Inghels schrijft boeiend, fris en vlot. De handel in emotionele goederen is, naast een aangename leeservaring, vooral ook veelbelovend voor de toekomst.” (Cutting Edge)

“Maarten Inghels schreef een ontroerend portret van de rouw. Fijne zinnen, grappige scènes, een rustig verteltempo en toch veel vaart. Uitermate geschikt voor een serieuze, langdurige relatie.” (Linnaeus Boekhandel)

“Inghels schrijft goed: doordacht zonder gemaakt te zijn, intens, maar toch ook niet te zwaar op de hand. Ontegensprekelijk een waardevol romandebuut van een getalenteerd schrijver.” (HVV)

“Een makkelijk lezend, knap geconstrueerd, verrassend verhaal van deze auteur die voorheen vooral als dichter publiceerde.” (NBD Biblion)

Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium