De ontsnapping van Maarten Inghels / Een hommage aan Hugo de Groot

Op 22 maart 1621 ontsnapte de rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot (180 centimeter) uit Slot Loevestein door zich in een boekenkist te verstoppen en vluchtte hij naar Antwerpen en Parijs. Hij zat in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij zich had gekeerd tegen de opperbevelhebber van het Spaanse leger, Prins Maurits. 400 jaar later is de ontsnapping van Hugo de Groot een symbool geworden voor intellectuele vrijheid en een populair verhaal over tolerantie, vrijheid van meningsuiting en (boeken)liefde.

Voor de verjaardag in 2021 brengt schrijver en kunstenaar Maarten Inghels (194 centimeter) een eigentijdse hommage met de artistieke interventie ‘De ontsnapping van Maarten Inghels / Een hommage aan Hugo de Groot’. Inghels bouwde een nieuwe houten kist met (verboden) boeken van (gevangen) schrijvers en voerde een re-enactment van de ontsnapping uit. Hij wandelde met zijn kist op wielen vanuit Gorinchem naar huis in Antwerpen.

‘De ontsnapping van Maarten Inghels’ is een nieuwe verdwijntruc in het oeuvre van de schrijver en een ode aan de kracht van literatuur.

Expositie
De kist van Maarten Inghels wordt in de zomer van 2021 tentoongesteld in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek in Antwerpen.

Iedereen mag boektitels suggereren voor deze boekenkist van de 21ste eeuw. Welke literatuur hebben we nodig om het over vrijheid en andere democratische waarden van vandaag te hebben? Welke hedendaagse schrijvers worden monddood gemaakt?

De kist herbergt reeds het literaire werk van onder andere Ahmet Altan, Jean Genet, Osip Mandelstam, E.E. Cummings, Roger Van de Velde,Thomas More, Voltaire, Svetlana Alexijevitsj, Behrouz Boochani, Salman Rushdie, Oscar Wilde, Vladimir Majakovski, Nâzim Hikmet, ...

  • 1 juli 2021 t/m 30 september 2021, elke donderdag en vrijdag, telkens om 10 uur, 11.30 uur en 14 uur
  • Tickets. ︎
  • Met de medewerking en de steun van Daan Pas, Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrick Conscience, Catherine Lemblé (fotografie).


Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium