Monument voor verloren huisdieren


Op woensdag 7 december 2022 installeerde Maarten Inghels een ‘monument voor verloren huisdieren’ op de gevel van Buurthuis Unik in Antwerpen. Het monument bestaat uit een eigenzinnige collectie affiches van vermiste en teruggevonden katten, honden, vogels en andere huisdieren die schrijver en beeldend kunstenaar Maarten Inghels verzamelde in Antwerpen.
Inghels nam de affiches als het vertrekpunt voor gesprekken met de eigenaars en sprokkelde buitenissige anekdotes over eenzaamheid en vriendschap in de grote stad. Hoe vind je een ontsnapt beest terug? Overleeft een kat een val van de vierde verdieping? En zag de waarzegger echt de locatie van de verloren hond in haar kristallen bol?

Voor Buurthuis Unik maakt Inghels nu een installatie met bestaande affiches en de aandoenlijke anekdotes en geeft op die manier de verhalen terug aan de buurt. Het monument voor verloren huisdieren is een ode aan de bizarre voorvallen van onze viervoeters en de knullige typografie van zelfgemaakte affiches. Inghels vertelt het verhaal van huisdieren die op een dag besluiten hun eigen weg te gaan.
︎ Met dank aan Buurthuis Unik, Burgerbegroting Antwerpen, Nico Maho, Jean-Michel Meyers (design) en Janus Lemaire (extra affiches).

︎ Bekijk de reportage op ATV en Gazet van Antwerpen.

︎ In 2023 verscheen bij Stockmans Art Books het bijhorende kunstboek ‘Gelieve in de kelder te kijken’ met verhalen en affiches uit de verzamelingen van Jan Lemaire, Jean-Michel en Denis Meyers, Nicolas Marichal en Maarten Inghels uit Antwerpen, Brussel en Gent.
Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium