Save Our Souls

In het Limburgse Heppeneert bij Maaseik verscheen in september 2022 een zandsculptuur met de woorden SAVE OUR SOULS. Kunstenaar Maarten Inghels koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij.

Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Save Our Souls

In September 2022, a sand sculpture with the words SAVE OUR SOULS appeared in Heppeneert near Maaseik in Limburg, on the Belgian-Dutch border. It is a reference to the place of pilgrimage and the church nearby, where the salvation of the soul is central. In 2021, the Maas threatened to flow over the dike of the Limburg pilgrimage site.

The fact that the artwork can wash away is essential. With this, the artist emphasizes our vulnerability to the immense power of the water. For Inghels, SOS is therefore a helpless cry for help in these times of increasing floods and summer droughts. 

Oost en West komen samen 

Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België - waar water een natuurlijke grens is - samen. Bovendien speelt het in op het thema ‘bouwen’ van de kunstroute in het kader van de Harlindis & Relindisommegang in Maaseik.

Praktische informatie

SAVE OUR SOULS is te bezoeken vanaf 21.09.2022. De natuur neemt langzaam de sculptuur over.
Locatie: achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert
Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik
Parking: achter de kerk van Heppeneert
Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik.

Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert, We Love Sand en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.

︎ Lieven Geuns

Het kunstwerk kadert in het project Kunst aan de Maas, een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland. Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium