Save Our Souls


In het Limburgse Heppeneert bij Maaseik verscheen in september 2022 een zandsculptuur met de woorden SAVE OUR SOULS. Kunstenaar Maarten Inghels koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij.

Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Oost en West komen samen


Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België - waar water een natuurlijke grens is - samen. Bovendien speelt het in op het thema ‘bouwen’ van de kunstroute in het kader van de Harlindis & Relindisommegang in Maaseik.

Praktische informatie

SAVE OUR SOULS is te bezoeken vanaf 21.09.2022 t.e.m. 21.01.2023

Locatie: achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert

Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik

Parking: achter de kerk van Heppeneert

Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik.

Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert, We Love Sand en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.

︎ Lieven Geuns

Het kunstwerk kadert in het project Kunst aan de Maas, een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland. Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium