The Invisible Route


‘The Invisible Route’ is een kaart voor de voetganger om ongezien de stad te kruisen. De kaart toonde het uitgebreide netwerk van publieke en private camera's in Antwerpen en Hasselt en de laatste route om onzichtbaar te blijven in de gecontroleerde publieke ruimte. Deze kaarten zijn het resultaat van dwaaltochten in 2017 en 2019. The Invisible Route speelt in op eerdere motieven uit Inghels’ werk: de frictie tussen openbaarheid en het private.

︎ Een verkleinde versie van de kaart is opgenomen in het boek ‘Contact’ van Maarten Inghels.

︎ Luister naar een interview met Inghels in de podcast ‘Een pakje sigaretten halen’ van Maartje Duin. ︎

The Invisible Route


‘The Invisible Route’ is a map for the pedestrian to cross the city without being seen by camera’s. The map shows the extended network of camera’s in Antwerp and Hasselt and the last and only route to remain invisible in the controlled public space. These maps are a result of walks performed in 2017 and 2019. The Invisible Route plays upon earlier motives of Inghels’s work: the friction between the public and the private and the art of disappearing.

︎ Maarten Inghels, The Invisible Route in Antwerp as walked on June 21, 2017, 2019 100 x 141cm, Fine art inkjet with hand painted pattern framed.

︎ Maarten Inghels, The Invisible Route in Hasselt as walked on June 13, 2019, 2019 70 x 100cm, Fine art inkjet with hand painted pattern framed.

(Printed with the generous support of Milo-Profi.)

︎ The art magazine Oogst published this map and an accompanying essay in their September 2017 edition.

︎ Read the interview on Atlas Obscura
 

The Invisible Route is een stadskaart waarop Maarten Inghels alle publieke en private camera’s heeft gemarkeerd en de laatste route om onzichtbaar te blijven in de gecontroleerde publieke ruimte. The Invisible Route is een kunstobject dat op poëtische wijze het recht opeist om onzichtbaar te zijn.

In 2017 maakte Inghels een eerste editie voor de voetganger in Antwerpen om van het noorden naar het zuiden door de stad te wandelen. De kaart verscheen als object bij Oogst Magazine nr. 11, begeleid door een essay (met dank aan het Middelheim Museum Antwerpen).

In 2019 maakt Inghels een route om onzichtbaar Hasselt te doorkruisen. Hij nodigde iedereen uit om alle data over camera’s in de publieke ruimte van Hasselt te verzamelen. Zijn kaart beperkte zich tot het gebied binnen de R71.

De Hasseltse editie van deze kaart was te zien op de groepstentoonstelling van het Festival van de Controle in Cultuurcentrum Hasselt (gecureerd door Sarah Van Marcke en Thierry Vandenbussche). Op 13 juni 2019 leidde Inghels het publiek rond tijdens een poëtische wandeling doorheen Hasselt.


Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium