Een boom een boot een mens


In de zomer van 2018 vaarde Maarten Inghels op een vlot van piepschuim in de vorm van het woord W A T E R op de IJzer vanaf de Frans-Belgische grens in Roesbrugge tot Nieuwpoort aan zee. Tijdens zijn zesdaagse tocht meerde hij regelmatig aan om het gesprek aan te knopen met bewoners, passanten en recreanten langs het traject.

A tree a boat a man


In the summer of 2018 Maarten Inghels took a raft in the shape of the word ‘water’ onto the stream Yser from the French-Belgian border in Roesbrugge to Nieuwpoort at the North Sea. During his six day journey he tried to make conversation with passers-by and fishermen.

Naar aanleiding van zijn vaartocht op de rivier schreef Maarten Inghels het verhalende essay met gedichten ‘Een boom een boot een mens’. Vanaf 6 april 2019 was de publicatie gratis af te halen in de bibliotheek van Poperinge, Vleteren, Lo, Alveringem, Houthulst, Diksmuide, Kortemark of Nieuwpoort.

Dit verhaal met beelden en gedichten maakt deel uit van We Are Water, het artistieke luik van het ruimere programma Waterlanders waarbij het Regionaal Landschap Westhoek de IJzer- en Handzamevallei en haar bewoners in de kijker wil zetten.

Het vlot werd gerealiseerd in samenwerking met ’t saam – VTI Diksmuide. Inghels liet zich voor het ontwerp inspireren door de traditionele houten platbodems, ‘schuytten’ van inlandse eik, werkboten die worden gebruikt voor het beheer van de natuurgebieden in de IJzer- en Handzamevallei. Het eenwoordgedicht ligt voor anker in Damme in het kader van het Stadsfestival van vzw KUNST.

︎ www.waterlanders.net.
︎ Foto’s en video in samenwerking met Pieter-Jan Ardies.
︎ Met heel veel dank aan curatoren Birgit Provoost en Sven Verhaeghe.Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium