Stadsdichter van Antwerpen
Van 2016 tot 2018 was Maarten Inghels de officiële stadsdichter van Antwerpen. De stad koos voor Maarten Inghels vanwege zijn hedendaagse poëzie en zijn engagement voor Antwerpen en zijn burgers. De aanstelling vond plaats in het stadhuis op Gedichtendag, 28 januari 2016.
Na afloop verscheen zijn dichtbundel Contact. Op deze pagina staat een summiere selectie van interventies waarmee hij verbinding met de stadsbewoner probeerde maken.
Na afloop verscheen zijn dichtbundel Contact. Op deze pagina staat een summiere selectie van interventies waarmee hij verbinding met de stadsbewoner probeerde maken.
Contact
Zijn gedichten verschenen in een daklozenkrant (‘Een huis van lucht’), werden gechreven met vuur (‘Het uur vuur’) of geplant met eetbare zaadjes (‘Wanneer wij zomer zaaien in elkaar’). Stoffen zakdoeken met het gedicht ‘( )’ werden gedurende twee jaar via de vestiaires van verschillende theaterzalen in Antwerpen verspreid. Maarten Inghels verstopte de zakdoek in jaszakken. Wie op weg naar huis zijn sleutels zocht, vond een gedicht.
Met ‘Volksbevraging’ schreef hij een gedicht dat in 35 verzen evenveel vragen stelde aan de lezer over zijn of haar gemoed, geloof en cultuur. Met deze enquête vroeg Inghels de staat van de samenleving op en bracht hij de identiteit van de stadsbewoner in kaart.
Voor zijn stadsgedicht ‘Honger’ ging Maarten Inghels op zoek naar mensen die elk één dichtregel lieten tatoeëren. Deze groep mensen belichaamt samen één wandelend gedicht, en is een mensenleven lang verbonden. Meer dan zeshonderd mensen kozen hun favoriete regel uit het gedicht en stelden zich met een lichaamsdeel naar keuze kandidaat. Tien mensen kregen één regel uit het gedicht, de titel liet Inghels op zichzelf plaatsen.
Hij schreef het gedicht ‘Ik volg de rivier, ik ben de rivier’ tijdens een voettocht langs de Schelde om de stroom van bron tot tot monding te controleren op onregelmatigheden en oneffenheden, en hij ging aan boord van een vrachtschip voor een zeereis naar Sint-Petersburg, een zusterstad van Antwerpen. Na zijn terugkeer uit Rusland zette hij een spontane schaakwedstrijd met de stad op en presenteerde hij een reeks van zeven gedichten in een klankverhaal met Katharina Smets.
Inghels schreef ‘De schaduw van het denken’ op vraag van Logo Antwerpen in het kader van de Werelddag Geestelijke Gezondheid (World Day Mental Health) op 10 oktober 2016 en verzond zijn gedicht met een radiosatelliet naar de maan zodat radiozendamateurs van over heel de wereld het weerkaatste signaal weer opvingen. Earth-Moon-Earth (E.M.E.) is een methode die door radiozendamateurs wordt gebruikt om via het oneffen maanoppervlak wereldwijde verbindingen te maken.
Het stadsgedicht ‘Lorem ipsum’ was een ode aan het boek, een gedicht over woorden, over bibliotheken, over lezen en verzamelen. Het werd op een poster gedrukt dat je tot een boekje kon vouwen. Het was op Wereldboekendag gratis verkrijgbaar in de Antwerpse bibliotheken.
Zijn eerste stadsgedicht ‘Proloog’ presenteerde Inghels met een visitekaartje en een bijhorend telefoonnummer waarop hij 24/24 en 7/7 bereikbaar was. Wie naar het nummer belde, hoorde een menu met de vraag om (1) te drukken voor het eerste stadsgedicht, (2) voor het tweede, (3) voor het derde, enzoverder. Afhankelijk van het gekozen nummer hoorde de beller een opname van de dichter die het gedicht naar keuze voorlas. ︎
De Standaard publiceerde het gedicht ‘Proloog’ op Gedichtendag 2016. Het visitekaartje verscheen ook als advertentie in de Gazet van Antwerpen en werd in portefeuilles verspreid over de stad. In totaal belden 1250 mensen naar het nummer voor 1999,92 minuten. De dienst is buiten gebruik gesteld.