In ‘World Cup of Trees’ spelen twee bossen een honderd jaar durende wedstrijd door langzaam naar elkaar toe te groeien. Het kunstwerk is een ode aan de traagheid, het zwijgen en de verbroedering onder volkeren. Ik wil onderzoeken wat inheems en uitheems is en hoe de Westerling het exotische koloniseert. En met welk soort natuur kunnen we ons op lokaal niveau wapenen tegen de klimaatopwarming?



Wat oorspronkelijk begon als een gedicht met het plan om dit veld echt aan te leggen, zijn er naast een maquette en tekening, werken ontstaan met voetbaltruitjes van boomschors en panini kaarten van de spelers.

De sculpturen en tekeningen werden getoond in de expo Het voorstel #3 (CC De Steiger, Menen) en op Art Rotterdam 2025 (booth Coppejans Gallery).


︎ Bekijk op Galleryviewer


Op een stuk grond ter grootte van een voetbalveld worden 22 bomen in een strategische opstelling geplaatst (doelman, verdedigers, middenvelders, aanvallers). De veldlijnen rond het bos worden aangeduid met witte krijtlijnen. Het kunstwerk is een ode aan de traagheid, het zwijgen en de sportiviteit of verbroedering onder volkeren. Het werk klaagt op humoristische wijze het verdwijnen van de natuur aan, en het identiteitsdebat over wie waar thuis hoort.

Elf inheemse bomen spelen tegen een mix van elf uitheemse bomen. De boom speelt mee in één van de grootste economische sportrituelen van de mens, de Wereldbeker, en draagt het spreekwoordelijke truitje van eigen bodem. Maar wat te doen met de ploeg van de bezoekers die wortel schiet in het gastland en niet meer weg gaat? Wat betekenen inheemse soorten als uitheemse soorten (geïmporteerd als gevolg van globalisatie) hier steeds beter gedijen (door de klimaatopwarming)?

Ik geloof dat de grootste daad van verzet (in het dichtbebouwde België) het planten van een zonevreemd bos is. Het is tegelijk een hoopvol signaal naar de klimaatopwarming toe.
Voor de inheemse boomsoorten van ‘World Cup of Trees’ wordt zoveel mogelijk gewerkt met
autochtone rassen, zoals nogal rigoureus bepaald door het Agentschap Natuur en Bos:

“Een plantensoort is inheems in Vlaanderen, als Vlaanderen in het natuurlijk verspreidingsgebied van de soort ligt. Als die plant bovendien van oorsprong inheems is, spreken we van een autochtone plant. Of in iets technischere bewoording: een plant is autochtoon in een bepaalde streek in Vlaanderen, als hij een nakomeling is van planten die zich sinds hun spontane vestiging na de laatste ijstijd altijd natuurlijk hebben verjongd; of als hij een nakomeling is van planten die kunstmatig werden vermeerderd met alleen lokaal materiaal. Een zomereik afkomstig uit de Balkan is dus niet autochtoon in de Vlaamse Ardennen, hoewel de soort zomereik inheems is in Vlaanderen.”




WORLD CUP OF TREES

Hooggeacht lid
van de commissie.
Met dit schrijven dien ik
een voorstel in voor de creatie van
een museum van bomen
dwz
op een stuk grond
ter grootte van een voetbalveld
worden tweeëntwintig jonge bomen
in een strategische opstelling geplaatst
(vier drie drie).

Elf inheemse bomen spelen tegen
een mix van elf uitheemse bomen
een honderd jaar durende wedstrijd
door langzaam naar elkaar toe te groeien.

(…)



Fragment uit het gedicht ‘World Cup of Trees’.



Easter Eggs

Expo in artist run space Dingen die niet verkopen, Oude Beurs 62, 2000 Antwerpen. 10 april 2025 - 20 april 2025. Open op donderdag, zaterdag en zondag tussen 14u-18u.


Maarten Inghels schreef een brief aan verschillende chocoladefabrieken met de vraag of de verpakking van de kleine paaseitjes niet geüniformeerd kon worden op Europees niveau om onaangename verrassingen te vermijden. De kunstenaar stuurde ook enkele handgemaakte ontwerpen op voor de zilverpapieren verpakking van bijvoorbeeld ‘white chocolate praliné with caramelized nuts’, ‘praline with puffed rice’ en ‘dark chocolate caramel cream with salted butter’. Vooralsnog heeft hij geen antwoord mogen ontvangen. Deze bekommernis was het vertrekpunt voor een reeks schilderijen en andere werken om te reflecteren over eieren, chocolade en het sparen van zilverpapier.







'De olifant kijkt me aan, en tegelijkertijd door me heen. Ik houd de zwarte leiband vast, die losjes om zijn hals hangt. De riem is van leder maar het blijft een ketting. We moeten elkaar nog leren kennen. We hebben nog alle tijd.'


Hannibal & Gideon


Schrijver Maarten Inghels besluit om met een olifant het voetspoor te volgen van Hannibal Barkas, die in 218 voor Christus met zevenendertig olifanten over de Alpen trok om de Romeinse vijand in de rug aan te vallen.

Tot op de dag van vandaag zijn er honderden boeken geschreven waarin wetenschappers debatteren over de juiste Alpenpas die Hannibal nam. Ook ondernamen meerdere avonturiers eerdere pogingen om deze mythische tocht te herbeleven.

Wat dreef deze mannen om met olifanten de bergen in te trekken, in het spoor van de beroemde krijgsheer? En is avontuur niet gewoon een geprivilegieerde vorm vorm van vluchten?

Leiband in de bezwete hand, met daaraan Gideon, een olifant van een safaripark bij Lyon, begint Inghels aan de zware klim. Over tien dagen moet Italië in zicht zijn.

︎ Koop een exemplaar in je favoriete boekhandel of online.

Uitgeverij Das Mag
ISBN: 9789493399181
Pagina's: 144
Verschijningsdatum: 21 maart 2025

Hannibal & Gideon


Writer Maarten Inghels decides to follow in the footsteps of Hannibal Barca with an elephant, retracing the path of the Carthaginian general who, in 218 BC, crossed the Alps with thirty-seven elephants to attack the Roman enemy from behind.

To this day, hundreds of books have been written in which scholars debate the exact Alpine pass Hannibal took. Several adventurers have also attempted to relive this mythical journey.

What drove these men to venture into the mountains with elephants, following in the footsteps of the legendary warlord? And isn't adventure merely a privileged form of escape?

With a leash in his sweaty hand, attached to Gideon, an elephant from a safari park near Lyon, Inghels begins the arduous climb. In ten days, Italy should be in sight.



︎︎︎︎ — Knack

“Wanneer hij voorbij halfweg zijn eigen schrijverschap geestig becommentarieert én er een ethische invalshoek aan toevoegt, tilt hij het verhaal naar een meta- en hoger niveau. Met een uitgemeten dosering, nauwkeurige voelsprieten voor timing en een mespuntje poëzie brengt hij een ode aan buitenbeentjes, aan eeuwig jonge geesten in een volwassen wereld. Inghels doorrijgt zijn Alpentocht met prikkelende inzichten over onze oude en hedendaagse wereld en blijft qua teneur heerlijk zigzaggen tussen baldadig, sympathiek, verfrissend, weetgierig en geveinsd naïef. Met ‘Hannibal & Gideon’ heeft Maarten Inghels de avonturenroman beet die hij van jongs af wilde schrijven. We bewonderen het lef waarmee deze Vlaamse Hannibalist onze boekhandels betreedt met vijf ton lichtvoetigheid.” — HUMO ︎︎︎︎

"Of Inghels met Gideon echt op stap is geweest, is uiteindelijk niet belangrijk. In deze aparte autobiografische reisroman speelt hij met feit en fictie die de ontdekkingsreiziger in elk van ons aanspreekt." — Het Nieuwsblad

“Dat Inghels ook zelf met een olifant aan de wandel gaat, is de interessante twist waardoor je dit kleine boek ademloos wegleest. Je weet dat het niet kan in de huidige tijd, maar hij vertelt het zo overtuigend dat je er gaandeweg steeds meer in gaat geloven. Natuurlijk is het waar, het staat er toch, in dit boek! Een geraffineerd spel met feit en fictie." — Friesch Dagblad







Save Our Souls

In het Limburgse Heppeneert bij Maaseik verscheen in september 2022 een zandsculptuur met de woorden SAVE OUR SOULS. Kunstenaar Maarten Inghels koos niet toevallig deze plek in Heppeneert. In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij.

Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Save Our Souls

In September 2022, a sand sculpture with the words SAVE OUR SOULS appeared in Heppeneert near Maaseik in Limburg, on the Belgian-Dutch border. It is a reference to the place of pilgrimage and the church nearby, where the salvation of the soul is central. In 2021, the Maas threatened to flow over the dike of the Limburg pilgrimage site.

The fact that the artwork can wash away is essential. With this, the artist emphasizes our vulnerability to the immense power of the water. For Inghels, SOS is therefore a helpless cry for help in these times of increasing floods and summer droughts. 


︎ Lieven Geuns

2022




Oost en West komen samen 

Na eerdere projecten op de Schelde en de IJzer, kiest Maarten Inghels nu voor de Maas. Toen hij las dat zandsculpturen aan zee vaak met Maaszand gebouwd worden, groeide het idee. Zo blijkt de vierkante korrelstructuur van het zand ideaal voor sculpturen, in tegenstelling tot kustzand. Hier in Heppeneert gebruikt hij dus een materiaal van de streek: Maaszand. In totaal gaat het om zo’n 160 ton zand uit Kessel, in Nederlands-Limburg. Op deze manier brengt hij de twee uitersten van België - waar water een natuurlijke grens is - samen. Bovendien speelt het in op het thema ‘bouwen’ van de kunstroute in het kader van de Harlindis & Relindisommegang in Maaseik.

Praktische informatie

SAVE OUR SOULS is te bezoeken vanaf 21.09.2022. De natuur neemt langzaam de sculptuur over.
Locatie: achter de winterdijk, tegenover de kerk van Heppeneert
Adres: Heppeneert 20, 3680 Maaseik
Parking: achter de kerk van Heppeneert
Fiets-en wandelroute: het kunstwerk ligt vlakbij fietsknooppunt 26 en langs de rode, gele en paarse wandelroute van wandelgebied Aldeneik.

Met dank aan de stad Maaseik, de gemeenschap van Heppeneert, We Love Sand en Bichterweerd Bouwgrondstoffen.

Het kunstwerk kadert in het project Kunst aan de Maas, een initiatief van Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (Hasselt) en Regionaal Landschap Kempen & Maasland. Het project krijgt de financiële steun van Vlaanderen, m.n. Toerisme Vlaanderen en Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI), De Vlaamse Waterweg en vijf 5 Maaslandse gemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken). Het project komt tot stand in samenwerking met tal van actoren die actief zijn in het RivierPark Maasvallei.





2023





2024




2025


Human Chess

Maarten Inghels regisseerde op zondag 22 september 2024 meer dan veertig figuranten in een levensecht schaakspel dat de hele Grote Markt van Mechelen inpalmde.

De inspiratie voor deze grootschalige theaterperformance haalde Maarten Inghels bij de levensechte schaakwedstrijd die in 1924 in Leningrad/Sint-Petersburg werd gespeeld door grootmeesters Peter Romanovsky and Ilya Rabinovich.

Leden van het Russische leger deden dienst als pionnen en op de foto’s zijn ook kanonnen en paarden te zien. Volgens sommigen duurde de match 5 uur. Rusland etaleerde daarmee zijn militaire grootmacht en propageerde het schaken als volkssport — vandaag wordt het bij uitstek op straat gespeeld.

Exact honderd jaar later werd België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en speelde ‘Human Chess’ in op de precaire staat van de samenleving. Twee kampen staan tegenover elkaar en maken in een geconstrueerd spel een evenwichtsoefening.

Zoals een piano in het station of de luchthaven wordt bespeeld door voorbijgangers, kon het publiek een interactieve partij snelschaak spelen met de pionnen door met de microfoon instructies door te geven. De woordeloze wedstrijd draaide dus niet om verliezers of winnaars maar om het krachtige, theatrale beeld dat ontstond.

Human Chess speelde in op deze woelige tijden waarin mensen op de vlucht zijn voor moorddadige regimes. De symboliek van het werk is een uitgesproken kritiek op de status van onschuldige burgers als willoze pionnen op het wereldtoneel. Human Chess is dan ook een directe verwijzing naar de oorlogen die in en rond Europa zijn begonnen. Make no war, play a game instead!   


Praktisch

︎ Zondag 22 september 2024
︎ 14u-16u
︎ Grote Markt Mechelen
︎ Gratis

︎ Productie: De Maan (@theaterdemaan), Mechelen Feest (Kristof Vandegaer) in het kader van stadsfestival Construct Europe.
︎ Met grote dank aan Lotte, Vicky, Femke, Vanessa, Sien, Juleke en alle anderen bij De Maan
︎ Dank aan Marie-Jeanne Jonckers, Barend Verachtert en de vrijwilligers van de Koninklijke Mechelse Schaakkring
︎ Dank aan de 40 figuranten: Fik, Gilles, Sien, Fanny, Linde, Jeroen, Serafima, Els, Jan, Ellen, Bert, Lisa, Jonas, Françoise, Lola, Lily Marie, Gwijde, Jozefien, Helder, Lennert, Arthur, Gabriel, Christina, Lisanne, Ulysse, Fien, Chantalle, Perrine, Hilde, Harmen, Esmat, Anne, Sarah, Bart, Luc, Herman, Alper Mete, Charles, Elliot, Victor, Yarne ...
︎ Queens: @velvette_teddy @Ulyssebelette
︎ Dramaturgie: Femke Stallaert, Amber Maes
︎ Speelveld: Patrick De Ceuster en uitvoeringsdiensten Stad Mechelen en M-crew.
︎ Film crew: Robbe Maes, Daan Hannon, Manuel Janssens, Peter Moons
︎ Wannes Cré


Poet and Vagabond
Antwerp, Belgium